‘Wat kinderen ons spiegelen’

Oudertraining

‘De appel valt niet ver van de boom’. Een spreekwoord dat iedereen kent en dat de meesten onder ons regelmatig gebruiken. Toch bekijken we dat spreekwoord vaak te eng. We gebruiken het wanneer we zien dat ons kind op ons lijkt, in uiterlijk, karakter of gedrag. Maar we zouden er véél meer mee kunnen doen. Ons kind is eigenlijk een spiegel. En door aandachtig in die spiegel te (durven) kijken, kunnen we heel veel over onszelf leren.

  • Merk je dat je vaak op je kinderen roept, omdat je niet goed weet hoe je hun gedrag anders kunt bijsturen?
  • Leidt de omgang met je kinderen vaak tot frustratie?
  • Merk je dat je kind ongelukkig is, maar kun je zijn of haar gedrag niet plaatsen en weet je niet goed hoe je moet reageren?
  • Hangt er thuis een gespannen sfeer, terwijl je zo je best doet om het gezellig en aangenaam te maken voor iedereen?

De training ‘Wat kinderen ons spiegelen’ is bedoeld voor ouders die hun ouderrol vaak als een uitdaging zien en twijfelen aan hun capaciteiten. Maar ook voor ouders die op een andere manier naar het gedrag van hun kinderen willen leren kijken en willen groeien in hun rol. Ook zorgouders, pleegouders en grootouders zijn meer dan welkom om deze oudertraining te volgen.

sterren-klein
Als je de stenen op je levenspad niet opruimt,
zullen je kinderen erover struikelen.

Hoe verloopt deze training?

De training brengt jou tot inzichten in de vele uitdagingen waar je als ouder mee te maken krijgt. We werken via gezinsopstellingen en andere ervaringsgerichte werkvormen. Je leert hoe je het gedrag van je kind kunt beschouwen als een richtingaanwijzer, om zo je eigen houding te veranderen. Doen, ervaren en beleven staan centraal tijdens de bijeenkomsten. Je deelt je ervaringen met andere deelnemers en leert uit hun verhalen en inzichten. De trainingsdagen zijn gespreid, zodat je je nieuwe kennis kunt toepassen in de praktijk.

Wil je meer weten over de cursus ‘Wat kinderen ons spiegelen’ door De Sprankelboom?

Wat bereik je met deze training?

Meer zelfvertrouwen in je ouderrol is een van de belangrijkste doelstellingen van deze training. Doordat je het gedrag van je kind kunt interpreteren en positief kunt beïnvloeden door je eigen houding aan te passen, groei je in je kracht als ouder. De sfeer tussen jou en je kind(eren) zal verbeteren en dat zal jullie een zelfbewuster en gelukkiger gevoel geven. Je haalt weer voldoening uit je ouderrol, in plaats van frustratie. Je innerlijke ouderschap en intuïtie worden sterker en je begrijpt de diepere boodschap achter het gedrag van je kind. Je kind zal daardoor het gevoel krijgen dat het wordt gezien, gehoord en gerespecteerd. Het bloeit open en (her)ontdekt zijn plek in het gezin. Vaak verbeteren daardoor zijn prestaties en motivatie op school.

Praktische info

‘Wat kinderen ons spiegelen’ is een tweedaagse training, telkens van 9.30 uur tot 16 uur. De trainingsdagen zijn verspreid.

sterren-kleinChildren become what
they are told they are.
– Dorothy Delay

We kunnen je ook nog op een andere manier laten sprankelen