Opvoedopstelling
Wat, hoe en waarom?
De relatie tussen ouders en hun kinderen is een van de meest bijzondere en complexe relaties die er is. Opvoeden brengt dan ook heel wat vraagstukken met zich mee. Waarom ben ik altijd zo boos? Hoe komt het dat ik mijn grenzen niet kan aangeven? Waarom gedraagt mijn kind zich op deze manier? Hoe vindt iedereen zijn plaats in ons nieuw samengestelde gezin …?
Bij De Sprankelboom gebruiken we de techniek van de opvoedopstelling om inzichten te krijgen in de relatie tussen ouders en kinderen en klaarheid te vinden rond bepaalde opvoedkundige thema’s. Dit is een eenvoudige, maar bijzonder diepgaande en effectieve werkwijze die heel veel nuttige inzichten kan brengen.
Your children will see
What you’re all about by
what you live
rather than
what you say.
– Wayne Dyer
Hoe werkt een opvoedopstelling?
We werken met vloertegels in verschillende kleuren, waarbij je voor elk gezinslid een tegel neerlegt op de grond en je eigen plaats inneemt. Op die manier sta je letterlijk in de dynamiek van je gezin. Je voelt hoe de verhoudingen zijn, en wat jouw relatie tot je kind(eren) en partner is. De manier waarop je de tegels neerlegt, zegt heel veel over het beeld dat je diep vanbinnen hebt over jouw rol. Samen zoeken we van hieruit inzichten rond jouw concrete opvoedvraag en proberen we de puzzelstukken op zijn plaats te laten vallen.
Voor wie is een opvoedopstelling bedoeld?
Bij een opvoedopstelling werken we met (een van) de ouders, niet met de kinderen, omdat we hen niet willen belasten. Ouders die de onderstroom in hun gezin zichtbaar willen maken en een gezonde, evenwichtige verhouding willen krijgen met hun kinderen, zijn gebaat bij een opvoedopstelling. We vertrekken vanuit de concrete vraag of perceptie van de ouder(s). Bij De Sprankelboom zetten we deze techniek soms ook preventief in bij echtscheidingen.
Wat is het resultaat van een opvoedopstelling?
Een opvoedopstelling kan een positieve doorbraak creëren in de verhouding tussen ouders en kinderen. Deze techniek geeft hele concrete inzichten en zet ouders op het juiste pad naar mogelijke oplossingen. De veranderingen die ontstaan vanuit de inzichten, hebben vervolgens hun impact op het gedrag van de kinderen. Die gedragen zich vrijer en gaan (opnieuw) sprankelen.