‘Kinderen scheiden mee’

Training voor kinderen

‘Mama en papa blijven niet meer samen.’ In twee seconden zijn de woorden – die je ongetwijfeld honderden keren in je hoofd hebt geoefend – eruit. Zelf heb je al een hele weg afgelegd om tot deze zware beslissing te komen. Maar voor je kind komt het nieuws vaak onverwacht en hard aan. En het verwerkingsproces kan maanden of zelfs jaren later nog altijd voortduren.

  • Praat je kind amper met jou over de situatie en denk je dat het zijn verdriet of boosheid opkropt of jou als ouder niet wil ‘lastigvallen’ met zijn gevoelens?
  • Doet je kind alsof er niets aan de hand is, maar ben je er zeker van dat wat het aan de buitenkant toont, anders aanvoelt aan de binnenkant?
  • Lijkt je kind zijn eigen plekje niet meer te vinden en blijft het boos, verward of verdrietig reageren?
  • Heeft je kind het moeilijk om de situatie te aanvaarden en reageert het bijzonder prikkelbaar op een verhuizing of nieuwe partner?

Dan kan de groepstraining ‘Kinderen scheiden mee’ je kind helpen om de scheiding te verwerken en zijn veerkracht, draagkracht, levenskracht en daadkracht opnieuw te verhogen, zelfs al is de scheiding al een aantal jaren geleden. Deze training is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar, die midden in een scheidingsituatie zitten of een scheiding meegemaakt hebben.

sterren-kleinIk wil niet
denken wat ik denk
Ik wil niet
voelen wat ik voel
Ik wil niet
missen wat ik mis
omdat het nog
te pijnlijk is.

Hoe verloopt deze training?

We geven je kind een veilige omgeving waarin vertrouwen, hoop en samenhorigheid centraal staan. Je kind krijgt het gevoel dat hij zijn verdriet of woede kan delen met anderen. Zo ervaart het de kracht van herkenning en erkenning, en beseft het dat het normaal is wat hij voelt. Eigenlijk doorloopt je kind een soort rouwproces, vergelijkbaar met de rouwverwerking bij het verlies van een dierbare. We werken dan ook op een creatieve en open manier rond de vier ‘rouwtaken’. Deze ‘taken’ zijn eigen verwerkingsfases die iedereen in een scheidingssituatie doorloopt.

Wil je meer weten over deze training voor kinderen rond echtscheiding?

Wat bereikt je kind met deze training?

Je kind leert omgaan met het verdriet en de teleurstelling van de scheiding. Aan de ene kant moet het de realiteit onder ogen zien: mama en papa zijn uit elkaar en dat zal zo blijven. Dat besef kan soms jaren na een scheiding nog hard aankomen. Aan de andere kant moet je kind zijn gevoelens een plaats weten te geven en leren leven met de situatie. Een situatie waarbij zijn ouders misschien niet meer goed communiceren met elkaar of waarbij hij plots rekening moet houden met een nieuwe partner, een nieuwe woonplaats of zelfs een heel nieuw (samengesteld) gezin.

Wat is jouw rol als ouder?

De meeste ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn, zitten met heel wat schuldgevoelens. Zeker als hun kinderen het nieuws moeilijk verteren en hun gedrag aantoont dat ze ermee worstelen. Daarom betrekken we jou als ouders bij deze training: je krijgt inzichten en handvatten waardoor je er beter in slaagt om het gedrag van je kind te begrijpen. We geven praktische tips om anders om te gaan met de situatie.

Praktische info

Afhankelijk van de periode bieden we aan:

  • een tweedaagse training
  • vijf groepsbijeenkomsten

Wat kinderen vertellen

” Je bent echt super in mensen helpen. Soms komen ze met een gebroken hart binnen en gaan ze met een heel hart buiten! ” 

sterren-kleinOnderschat nooit de kracht
van kleine stapjes.

Liever individuele begeleiding?

Ga je ervan uit dat jouw kind de echtscheiding beter kan verwerken en aanvaarden met individuele coaching? Dan kun je ook hiervoor bij De Sprankelboom terecht. We stemmen onze werkwijze dan helemaal af op de behoeften van je kind.

We kunnen je ook nog op een andere manier laten sprankelen