‘Gedeelde gevoelens bij verlies’

Rouwkamp voor kinderen

Verlies doet pijn. Altijd. Sommige kinderen tonen hun verdriet. Anderen drukken het weg of verstoppen het achter boosheid, pijn of agressie. Vaak willen ze hun rouwende ouders, broers of zussen sparen. Maar het is niet omdat ze de pijn verbergen, dat hij minder erg is. Integendeel. Wat je aan de buitenkant ziet, stemt niet altijd – meestal zelfs niet – overeen met wat er aan de binnenkant gebeurt.

  • Vermoed je dat je kind worstelt met zijn verdriet? Trekt het zich terug, wordt het boos, slaapt het slecht of heeft het plots vaak buikpijn of hoofdpijn?
  • Merk je dat je kind bang is om zijn emoties te tonen, of dat nu door te huilen of te lachen is?
  • Zie je dat je kind zich vastklampt of net afstand neemt van mensen die het graag ziet, uit angst om ook hen te verliezen?
  • Wil je je kind tonen hoe het kan omgaan met gemis, herinneringen en opstoten van verdriet?

De Sprankelboom organiseert rouwkampen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het is niet belangrijk hoelang de verlieservaring precies geleden is. Het is wel raadzaam om minimaal drie maanden te wachten na de verlieservaring.

sterren-klein
In mijn dromen en gedachten
Loop jij altijd met me mee
Hand in hand, langs alle sterren
Jij en ik, wij met z’n twee.
Zo blijf je heel dicht bij me wonen
Een gouden randje aan mijn rouw
En kan ik misschien toch nog verder
Verder leven zonder jou.

Hoe verloopt een rouwkamp?

We bieden je kind een veilige omgeving waarin het zijn gevoelens en gedachten kan delen met lotgenootjes. Zo ervaart het de kracht van herkenning en erkenning. Zodra je kind beseft dat hij niet alleen staat in zijn verdriet en dat het zijn angst, boosheid, schuldgevoel of pijn mag delen met anderen, kan zijn rouwverwerking beginnen. We werken op een creatieve en open manier rond vier ‘rouwtaken’. Deze ‘taken’ zijn eigen verwerkingsfases die iedereen in een verliessituatie doorloopt.

Wil je meer weten over rouwkampen voor kinderen?

Wat bereikt je kind tijdens een rouwkamp?

Je kind leert omgaan met zijn verdriet en met het besef dat iemand er echt niet meer is. Het krijgt handvatten om zijn wirwar van uiteenlopende gevoelens aan te pakken. Het rouwkamp helpt je kind om de draad weer op te pikken. Ook al is er een gemis en ook al zijn er heel veel herinneringen. Je kind geeft de overledene een bijzonder plekje in zijn hart en leert stilaan verder te gaan met het leven.

Praktische info

Afhankelijk van de periode bieden we aan:

  • een tweedaags rouwkamp
  • vier groepsbijeenkomsten van 2,5 uur

Wat kinderen vertellen

” Ik vond het best spannend om naar de cursus ‘Gedeelde gevoelens bij verlies’ te komen. Ik was bang dat andere kinderen mij niet zouden begrijpen. Maar ik heb al heel leuke vriendinnen gemaakt. Het is hier super leuk en het helpt me echt heel goed. “

sterren-kleinChildren become what
they are told they are.
– Dorothy Delay

Liever individuele begeleiding?

Denk je dat je kind zijn verlies beter kan verwerken met individuele coaching? Ook dat bieden we aan bij De Sprankelboom. We stemmen onze aanpak voor rouwverwerking dan helemaal af op de behoeften van je kind. In een aantal sessies van één uur helpen we je kind om zijn verlies en verdriet een plaats te geven.

We kunnen je ook nog op een andere manier laten sprankelen